Welke materialen helpen bij het bieden van structuur?

Door Sylvia van Asperen

Een duidelijk dagritme en voorspelbaar oudergedrag helpen kinderen structuur te ervaren. Als professional kom je regelmatig ouders tegen die het lastig vinden om deze structuur te bieden, zoals je in ons vorige blog hebt kunnen lezen. 

In dit artikel lees je meer over de materialen die je kunt gebruiken om ouders te helpen bij het bieden van structuur. Er zijn natuurlijk nog veel meer materialen, maar we hebben er 5 voor je uitgekozen!

Timer Timer Watch Plus

1. Time Timer Watch Plus

Voor kinderen is het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. Hoe lang ze nog kunnen buiten spelen, hoe lang de schooldag nog duurt of hoe lang ze nog filmpjes mogen kijken… je stelt eenvoudig een klok, alarm of timer in op de Time Timer Watch Plus. 

Het fijne aan dit horloge is dat de bekende timerfunctie ook op het horloge zit, dat maakt het horloge heel geschikt voor kinderen die nog niet (goed) kunnen klokkijken, of moeite hebben met het inschatten van tijd. Naast de kindervariant (beschikbaar in verschillende kleuren) is er ook een Time Timer Watch Plus voor volwassenen. 

Familieklets!

2. Familieklets!

Familieklets! is een vrolijk spel over huisdieren, eten, ruzie, smoesjes, afspraken, schermpjes, relaxen, complimentjes, bedtijd en ander gezinsgedoe. Het is een spel voor het hele gezin (kinderen kunnen vanaf ongeveer 6 jaar meedoen). Op de speelkaarten, vragen en opdrachten over herkenbare onderwerpen die op een ongedwongen manier ter sprake komen. Doordat ouders meer in contact komen met hun kinderen én het gesprek aan gaan over onderwerpen zoals ‘schermtijd’, zal de communicatie tussen ouders en kinderen verbeteren. Dit helpt de ouders ook om voorspelbaar oudergedrag te laten zien. 

Bekijk Familieklets! in de webshop

Opvoedingsspel

3. Opvoedingsspel

Dit spel helpt ouders bij het opvoeden van kinderen en jongeren. In het spel komen 3 thema’s aan bod: uitgangspunten (geef richting aan de opvoeding), vaardigheden (wat moet je kunnen als ouder) en gebeurtenissen (hoe ga je om met situaties die emoties oproepen). Door het spel te spelen worden ouders zich bewuster van hun gedrag als opvoeder en wordt het makkelijker om inzicht te krijgen in de situatie en bij te sturen. Het Opvoedingsspel kan zeker helpen om als ouder meer voorspelbaar oudergedrag te laten zien. Dit spel kunnen ouders onderling spelen of met hun (oudere) kinderen. Het is ook heel geschikt om in te zetten bij coaching van ouders of jongeren. 

Bekijk het Opvoedingsspel in de webshop

Time Tracker

4. Time Tracker 

De Time Tracker is een veelgebruikt hulpmiddel bij het creëren van structuur. Je kunt de Time Tracker instellen op 5 minuten, maar ook een langere tijd kiezen (tot 2 uur). De Time Tracker telt af tot 0, dan klinkt er een alarm en is er een licht te zien. Je kunt het volume ook uitschakelen, zodat alleen het lichtje aangeeft dat de tijd op is. 

Bekijk de Time Tracker Mini in de webshop

Time Timer

5. Time Timers 

Op school of thuis, de Time Timer geeft kinderen inzicht in tijd. En dat geeft duidelijkheid. Er zijn verschillende Time Timers die je kunt gebruiken om meer structuur te bieden aan kinderen (en ouders). Een Time Timer kan ouders helpen om betere afspraken te maken met hun kinderen, wat de de voorspelbaarheid van het oudergedrag (en de sfeer in huis!) flink kan verbeteren. 

Bekijk alle Time Timers in de webshop

Deel dit bericht