Waardevol spelmateriaal voor de kindercoach
Als kindercoach zie je veel verschillende kinderen, die allemaal hun eigen problemen en uitdagingen hebben. Het is als kindercoach dus belangrijk dat je een brede kennis hebt. Omdat je vaak een kortere tijd met een kind meeloopt, is het fijn dat je creatieve en effectieve middelen hebt om je werk te ondersteunen. In deze blog lees je welk spelmateriaal voor de kindercoach helpt.
Spelmateriaal voor de kindercoach
Ieder kind is anders en dus is er vaak eerder sprake van een mix van verschillende uitdagingen, dan dat je ieder kind in een hokje kunt plaatsen. Het gebruik van spelmateriaal in de kindercoaching kan kinderen helpen om op een non-verbale manier te communiceren, hun emoties te uiten en te verwerken, en nieuwe vaardigheden aan te leren. Het maakt de sessies interactiever en plezieriger voor kinderen, wat bijdraagt aan het behalen van positieve resultaten binnen de kortdurende hulpverlening van een kindercoach.
8 veel voorkomende problemen van kinderen waar jij als kindercoach mee werkt
Hieronder zie je 8 veel voorkomende problemen van kinderen. Vervolgens vind je bij ieder probleem een aantal tips voor spelmateriaal voor de kindercoach dat jou helpt in de begeleiding en coaching van het kind.
1. Angst en stress
Kinderen kunnen last hebben van angsten en stress als gevolg van verschillende situaties. Denk aan schoolproblemen, scheiding van ouders, of trauma. Je kunt spelmateriaal zoals stressballen, klei, of tekenmateriaal goed inzetten om kinderen te helpen ontspannen en hun emoties te uiten.
2. Sociale vaardigheden
Sommige kinderen hebben moeite met het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals het maken van vrienden of omgaan met pesten. Bordspellen en rollenspellen zijn dan een fijn hulpmiddel om sociale interacties te oefenen en zelfvertrouwen op te bouwen.
3. Emotieregulatie
Een kind kan niet altijd makkelijk omgaan met emoties, of ze reguleren. Denk aan woede-uitbarstingen of frustraties. Emotiekaarten of gevoelsdobbelstenen helpen ze om emoties te herkennen. Ook leert een kind zo strategieën om emoties te beheersen en te reguleren.
4. Zelfbeeld en zelfvertrouwen
Wanneer een kind een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen heeft, kun je het ondersteunen met spelmateriaal. Denk aan zelfexpressie-activiteiten als schilderen of schrijven in een dagboek. Dat helpt om het gevoel van eigenwaarde te verbeteren en het zelfvertrouwen te vergroten.
5. Concentratieproblemen
Een kind met aandachtsproblemen, bijvoorbeeld door ADHD, kan moeite hebben om zich te concentreren. Dan helpt het om gebruik te maken van bijvoorbeeld fidget toys, concentratiespelletjes of sensorisch materiaal om de concentratie te verbeteren.
6. Communicatieproblemen
Als een kind moeilijk communiceert is het fijn om het daarbij te helpen op een praktische manier. Met bijvoorbeeld gesprekskaarten, creatieve schrijfopdrachten en tekeningen help je ze om hun gevoelens of gedachten (makkelijker) te uiten.
Tip: Rory’s Story Cubes Classic
7. Gedragsproblemen
Wanneer een kind uitdagend gedrag vertoont, zoals agressie of opstandigheid, kun je ze leren om andere strategieën toe te passen. Met rollenspellen en gedragskaarten heb je hiervoor een praktisch hulpmiddel.
Tip: Conflicten oplossen Thuis
8. Trauma en verlies
Na een traumatische ervaring of een verlies is het niet voor ieder kind makkelijk om dit te verwerken. Therapeutische boeken en spellen helpen je als kindercoach om het kind hierbij te begeleiden. Zo leren ze om hun gevoelens en gedachten te uiten en begrijpen.
Meer weten?
Compleet pakket voor kindercoaches
In deze blog gaf ik al een aantal tips voor spellen en materialen die je helpen als kindercoach. Je vindt in de shop van Semmie ook een compleet pakket, gebaseerd op thema’s als coaching, gespreksvaardigheden en emoties. Met dit pakket heb je direct alles in huis om je werk als kindercoach praktisch mee te ondersteunen.
Lees ook: Trainingsacteren in de spelkamer