trainingsacteren-in-de-spelkamer-Semmie-Training-semmietraining.net

Een veelgehoord misverstand is dat werken met een trainingsacteur alleen kan als je je richt op volwassenen. Niets is minder waar, want ook wanneer je als therapeut werkt met kinderen, bijvoorbeeld als speltherapeut, is trainingsacteren ook een hele efficiënte manier om gedrag te oefenen. Hoe werkt dat nou, trainingsacteren in de spelkamer?

Trainingsacteren in de spelkamer

Ik hoor het regelmatig: “Een trainingsacteur inzetten in de training is logisch als je een slechtnieuwsgesprek wilt oefenen of een klacht moet afhandelen. Want dan heb je te maken met volwassenen. Dan kan realistisch worden ingezet. Maar wat als je trainingen geeft die gericht zijn op het werken met kinderen? Dan kan je toch niet oefenen met een trainingsacteur?” Gelukkig kan dat zeker wel!

Het doel van een trainingsacteur

Oefenen in trainingen gaat om het simuleren van situaties waarin de professional dezelfde emoties of uitdagingen ervaart als in het echte werk. Trainingsacteren gaat dus vooral om het oefenen met ander of nieuw gedrag. De ene keer om ermee te experimenteren, dan weer om je belemmeringen te ervaren en uiteindelijk om  te ontdekken hoe je met bepaald gedrag omgaat. 

Trainingsacteren voor interventies met kinderen

Als speltherapeut stem je je interventies en activiteiten af op de behoefte van je cliënt. Vanuit je vakgebied ben je misschien gewend om een sturende rol te aan te nemen, waarin je je cliënt bij de hand neemt en de weg wijst. Tijdens een training met een trainingsacteur leer je om juist te volgen en te zien wat er gebeurt. Dat leert je weer om gewenst gedrag bij je cliënt te stimuleren, zonder dat jij er heel hard aan moet trekken. 

Als speltherapeut werken met een trainingsacteur

Wellicht bestaat ook bij jou de overtuiging dat een trainingsacteur alleen effectief is als hij de rol van een volwassene aanneemt. Dat is een veelvoorkomend misverstand. Een trainingsacteur doet tijdens een rollenspel namelijk niet zozeer een persoon na, maar laat bepaald gedrag zien, waar je als deelnemer aan de training vervolgens op reageert. Door de interactie die dan ontstaat leer je hoe je met dat gedrag omgaat. Doordat je de situatie nabootst, is het een effectieve manier om je eigen gedrag en dat van de ander beter te begrijpen en op elkaar af te stemmen. 

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig hoe je trainingsacteren in de spelkamer kunt inzetten binnen jouw werk met kinderen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *