Selectief mutisme, wat is dat ook alweer precies?
Door Sylvia van Asperen
Kinderen met selectief mutisme kunnen praten, maar spreken niet in bepaalde sociale situaties. Soms zie je bijvoorbeeld dat kinderen op school niet praten en thuis een normale verbale ontwikkeling laten zien. Wat is selectief mutisme precies? En welke materialen kun je als leerkracht, coach of sociaal werker gebruiken om kinderen met selectief mutisme te helpen?
Hoe vaak komt selectief mutisme voor?
Selectief mutisme is een stoornis die je terug kunt vinden in de DSM. Deze stoornis valt onder angststoornissen. Selectief mutisme komt bij minder dan 1% van de kinderen voor. Meestal komt selectief mutisme aan het licht op 3 of 4-jarige leeftijd. Het gebeurt regelmatig dat er pas later hulp wordt gezocht.
Hoe ontstaat selectief mutisme?
Het is niet bekend hoe selectief mutisme precies ontstaat. Wel zijn er bepaalde factoren die eraan bij kunnen dragen dat een kind selectief mutisme ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan een trauma, gezinsproblemen, sociale angststoornissen, separatie angst, taalproblemen of ASS. Bij ASS zie je vaak dat het selectief mutisme pas op een latere leeftijd ontstaat dan gebruikelijk.
Tip: Hoe kun je omgaan met kinderen met selectief mutisme?
Op de website www.spreektvoorzich.nl vind je veel goede tips over het omgaan met kinderen met selectief mutisme. Het is belangrijk om kinderen voor te bereiden op nieuwe, spannende situaties en activiteiten te ondernemen om het zelfvertrouwen te stimuleren. Ook kun je spreken uitlokken door spelmateriaal in te zetten. Babbelspel Junior is één van de spellen van Semmie en heel geschikt.
Behandeling selectief mutisme
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor kinderen met selectief mutisme. Twee behandelingen die door het NJI worden gezien als ‘goed onderbouwd’ zijn ‘Praten op school, een kwestie van doen’ en ‘Spreekt voor zich’.
Materialen over selectief mutisme
Bij Semmie vind je allerlei materialen die je kunt gebruiken om kinderen met selectief mutisme te helpen. Sommige materialen zijn speciaal voor kinderen met selectief mutisme, maar de meeste materialen zijn geschikt om te werken met kinderen aan hun zelfvertrouwen, het vinden van herkenning en over omgaan met angst.
Bang mannetje
Voor jonge kinderen is er bijvoorbeeld het prentenboek Bang Mannetje. Er is ook een video op YouTube waarin het boek Bang Mannetje wordt voorgelezen.
Babbelspel Junior
Het leuke aan Babbelspel Junior is dat er zowel verbale als non-verbale opdrachten in zitten. Zo kun je met een kind dat bang is om te praten eerst vooral de non-verbale opdrachten doen en langzaam de overstap maken naar de meer verbale opdrachten. Het Babbelspel Junior is heel geschikt voor kleuters.
Bekijk Babbelspel Junior in de webshop
Bekijk Bang Mannetje in de webshop
Deel dit bericht
Bronvermelding:
E.J. Mash, & D.A. Wolfe (2017). Abnormal Child Psychology (7th edition). ISBN: 9781337624268
Nederlands Jeugdinstituut. (z.d.-c). Erkende interventies bij angst | Nederlands Jeugdinstituut. Geraadpleegd op 9 juli 2021, van https://www.nji.nl/angst/erkende-interventies
Spreekt Voor Zich. (z.d.). Spreekt Voor Zich | Therapie voor kinderen met selectief mutisme. Geraadpleegd op 9 juli 2021, van https://spreektvoorzich.nl/