Rollenspel tijdens een training - Semmie Training - Trainingsacteren

Een rollenspel tijdens een training: spannend en waardevol

Als trainingsacteur doe ik tijdens bijscholingstrainingen vaak rollenspellen. Zodra het rollenspel wordt aangekondigd, is iedereen alert.  Vaak omdat ze het spannend vinden om een rollenspel te doen. Dat is ook niet zo gek, want je stelt je kwetsbaar op. Wist je dat juist dat gevoel van spanning heel waardevol is voor een leerzaam rollenspel tijdens een training?

De waarde van een rollenspel tijdens een training

Die spanning die je als deelnemer kan voelen tijdens een rollenspel voelt vaak oncomfortabel. Je voelt je kwetsbaar en bekeken door de anderen. Die kwetsbaarheid is tegelijkertijd een kracht. Want als jij je supersterk voelt, is het lastiger om je in te leven in de situatie die je met het rollenspel wilt nabootsen.

Dwars door je angst heen

Bij een rollenspel draait het om door je angst heen gaan. Je kunt er niet overheen, je kunt er niet onderdoor: je zult er dwars doorheen moeten. En dat doen we door vanuit die spanning, angst en kwetsbaarheid het rollenspel te beleven.

Gebruik je emoties in het rollenspel

In een rollenspel speel je zelden een casus waarin alles goed gaat. Je kiest juist voor de situaties waarin het spannend voelde of was. Bijvoorbeeld wanneer je als zorgverlener te maken kreeg met verbale of lijfelijke agressie of wanneer je vervelend werd benaderd. Of wanneer een cliënt gedrag vertoont, waarvan je niet goed weet hoe je ermee om moet gaan. Dat zijn situaties waarin je je onmachtig hebt gevoeld. Door die situaties te oefenen in een gemaakte situatie, roep je ook de emoties op die erbij horen. En vanuit die spanning, angst of onmacht leer je hoe je kunt omgaan met de situatie en op welke manier je kunt reageren.

Leren tijdens een rollenspel

Het is dus maar net hoe je naar een training met een rollenspel kijkt. Het is veilig om te zeggen dat je het spannend vindt en dat je het liever niet doet. Of je ziet het als een voordeel. Juist omdat je de ongemakkelijke emoties voelt, kom je heel dicht bij de situatie waar je beter mee om wilt leren gaan. Op die manier is een rollenspel representatief voor wat er in real life gebeurt. Je ontdekt wat er gebeurt, wanneer je blokkeert en vooral: op welke manier je kunt handelen.

Rollenspel tijdens een training - Semmie Training - Trainingsacteren

Een gevoel van overwinning!

Een rollenspel is vooraf altijd spannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren en kan niet anders dan je overgeven aan de situatie. En als het dan achter de rug is komt dat heerlijke gevoel van trots en overwinning. Je hebt jouw kwetsbaarheid ingezet en je kennis, ervaring en skills vergroot. Daar mag je ontzettend trots op zijn!

Meer weten over een rollenspel tijdens een training?

Wil je meer weten over trainingsacteren of bespreken of een rollenspel waardevol is om de leerdoelen te bereiken? Stuur me een bericht , dan praten we verder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *