Respect

Het lijkt soms zo simpel wat een trainingsacteur doet. Een typetje neerzetten en gedrag uitvergroten. Niets is minder waar. Trainingsacteren draait om respect. Respect voor de klant, cliënt of patiënt die ik neerzet. Respect voor de deelnemers aan de training. Vanuit die basis ontstaan de mooiste dingen.

Dwalen door de gangen

Terwijl ik door de gangen van het verzorgingstehuis loop, passeer ik een mevrouw in een rolstoel. Ze is op leeftijd en staart in de verte, maar lijkt niet echt iets te zien. Ik begroet haar met een glimlach. ‘Goedemiddag!’ en loop door. Ik zie geen waarneembare reactie. Nu weet ik dat dit niet hoeft te betekenen dat er geen connectie was, ik heb het alleen niet waargenomen…

Even verderop loop ik langs de centrale hal waar een groep bewoners luistert naar Nederlandstalige muziek. Sommigen deinen mee. Anderen zitten met gesloten ogen en lijken te slapen. Ik houd de lift vast voor een meneer die langzaam vooruit schuifelt met zijn rollator. 

Respect als trainingsacteur

Ik realiseer me dat ik over een paar minuten in een trainingsruimte gedrag laat zien dat de verzorgenden als lastig ervaren. De afgelopen dagen hebben ze veel theorie behandeld, vandaag gaan we experimenteren, toepassen en uitproberen met respect voor elkaar. 

Trainingsacteren draait om respect. Het gaat nooit om het neerzetten van een karikatuur van een klant, cliënt of patiënt.

Gedrag beter begrijpen

Tijdens mijn rondje door de gangen van het verzorgingstehuis maak ik met mezelf de stille afspraak dat ik het gedrag van deze bewoners opnieuw met respect neerzet. Ik zorg dat ik de bewoners die ik observeer en begroet ga helpen, door hun verzorgenden inzicht te geven in hun gedrag. Zodat ze het met z’n allen fijner krijgen op de plek waar ze samen zo veel tijd doorbrengen. Later die dag stap ik met een grote glimlach naar buiten. Opnieuw is een groep collega’s geïnspireerd en gemotiveerd en ik ben blij dat ik daaraan heb mogen bijdragen!

Ben je benieuwd wat ik voor jou en je collega’s kan doen? Lees hier meer over trainingsacteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *