Muzisch Methodische Interventies

Een Boeiende Training in Agogisch en Therapeutisch Spelgebruik voor wijkteammedewerkers

Wat is de theorie achter de inzet van gestructureerd spelmateriaal? En hoe zet je dat spelmateriaal methodisch in? Dat leer je in de interactieve training Muzisch Methodische Interventies. Deze training is geschikt voor wijkteammedewerkers die spelmateriaal effectief willen inzetten in hun werk. Ook voor kindercoaches en school maatschappelijk werkers (SMW’ers) is dit een leerzame en waardevolle training!

Wat mag je verwachten van de training Muzisch Methodische Interventies?

Een wijkteammedewerker speelt een cruciale rol in de ondersteuning, empowerment en effectieve interventies in verschillende gezinssituaties. In deze training leer je als wijkteammedewerker hoe je gestructureerd spel inzet. 

In deze training ontdek je meer over creatieve werkvormen die je helpen om de spellen zo in te zetten dat ze passen bij de hulpvraag van het kind/gezin waar je mee werkt. We gaan tijdens de training heel veel spelen en ervaren, altijd binnen het kader van de methodiek. Zo leer je hoe je altijd kunt verantwoorden waarom je doet wat je doet.
Gestructureerd spel is spel dat al een bepaalde vorm van spelen in zich heeft. Ongestructureerd spel is op veel manieren interpreteerbaar. Zo heb je bij een bordspel spelregels (=gestructureerd spel) en bij een bal (=ongestructureerd spel) niet. Gestructureerd spel zet je bewust in om bepaalde doelen (bijvoorbeeld het vergroten van het zelfvertrouwen) te bereiken. Het spelplezier zorgt voor het luchtige aspect in het spel. Zo leer je om creatief te zijn met verantwoorde kaders. Dat maakt je sterker in je methodisch en professioneel handelen.
Hoewel de training draait om hoe je de juiste interventies toepast in de contacten met jouw cliënten, is het ook een sterke vorm van teamcoaching. De wijze van spelen maakt dat het team elkaar beter leert kennen, zowel persoonlijk als in de visie op professioneel vlak.

Creatief werken als wijkteammedewerker

Als wijkteammedewerker word je regelmatig geconfronteerd met een breed scala aan gezinssituaties en leeftijdsgroepen, wat vraagt om flexibiliteit. Diverse vraagstukken, beperkte tijd en gerichte handelingen kenmerken het werk. Dan is het fijn om op een creatieve manier te ontdekken hoe je jouw cliënten optimaal kunt ondersteunen met veelzijdige interventies.

Praktische informatie

Wanneer
We plannen een datum in overleg

Duur
De tijdsduur is ongeveer 4 uur.

Waar
De training vindt plaats op jullie eigen locatie.

Doelgroep
Deze training is speciaal voor wijkteammedewerkers.

Aanpak
We bespreken theorie en gaan vooral veel aan de slag met interactieve sessies, delen ervaringen uit de praktijk en reflecteren. De training omvat praktische oefeningen en geeft deelnemers direct toepasbare handvatten voor hun dagelijkse werk met kinderen, jongeren, ouders en gezinnen. Als uitgangspunt gebruiken we spelmaterialen die al in bezit zijn van het wijkteam of die in het wijkteampakket zitten dat is aangekocht.

Het resultaat van de Training Muzisch Methodische Interventies

Deze training stelt wijkteammedewerkers in staat om spel in te zetten als interventie in opvoedingsondersteuning, als signaalfunctie en als begeleidings- of behandeltool. Na deze training is de wijkteammedewerker…

 • verrijkt met kennis over de  waarde van spel binnen zijn of haar werk
 • bekend met de verschillende soorten spellen en kan deze methodisch inzetten
 • getraind met theorie, praktijk, interactie en reflectie
 • wijzer over hoe gedrags-, emotionele, sociale en fysieke doelen met spel kunnen worden bereikt. 

Daarnaast begrijpt de wijkteammedewerker de rol van therapeutisch spel binnen de eigen werkwijze en hoe deze ingezet kan worden. Ook kiest de wijkteammedewerker voortaan bewust welk spel het beste past bij de situatie en hoe dit spel het behandel- of begeleidingsdoel kan realiseren.

Competenties
Deze training kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals:

 • Contact opbouwen en situaties verkennen
 • Ondersteunen van opvoeding
 • Planmatig en gestructureerd handelen
 • Kiezen en toepassen van passende interventies
 • Duidelijk overbrengen van informatie en advies
 • Reflecteren op eigen handelen
 • Werken vanuit een visie op opvoeding
 • Creëren van een veilig pedagogisch (leer)klimaat
 • Stimuleren van verantwoordelijk en oplossingsgericht gedrag

Kosten van de training

De investering voor in-company training bedraagt €786,50*, bij een groep van maximaal 12 deelnemers.

Je kan deze training ook combineren met het Wijkteampakket of een zelf samengesteld pakket met spellen. De kosten zijn hierbij gelijk aan de totaalprijs van het gekozen pakket plus de trainingskosten zoals hierboven vermeld. De training kan Bekijk hier de verschillende wijkteampakketten zoals Basispakket Gezinscoach, Wijkteampakket Kind & Gezin, Wijkteampakket Jongere & Gezin, Coach- en wijkteampakket Volwassenen.

Training + Basispakket Gezinscoach  €786 + €325 = €1111
Training + Wijkteampakket Kind & Gezin €786 + €340 = €1126
Training + Wijkteampakket Jongere & Gezin €786 + €355 = €1141
Training + Coach- en wijkteampakket Volwassenen €786 + €1116

Handig om te weten

 • Alle prijzen zijn inclusief 21% btw. 
 • Excl. reiskosten van €0,39 per km vanaf Vlaardingen..
 • Bij een reistijd boven de 1,5 uur enkele reis geldt een meerprijs.

Meer weten?
Wil je meer weten of een offerte op maat? Neem dan contact op met Sylvia van Asperen via training@semmie.net!