Muzisch methodische interventies in het wijkteam

Een Boeiende Training voor wijkteams over muzisch methodische interventies

Als wijkteammedewerker moet je soms creatief zijn in je aanpak, om stappen te zetten met het kind, de jongere of het gezin waarmee je werkt. Spel is daarvoor heel krachtig! Er zijn verschillende vormen van spel die effectief zijn voor wijkteammedewerkers. Hoe zet je spel nou gestructureerd en slim in tijdens een gesprek of coaching? Dat leer je in de training Muzisch Methodische Interventies in het wijkteam, een inspirerende mix van theoretische kennis, interactieve sessies, praktijkervaring en reflectie. Op deze pagina lees je er meer over!

Wat kun je verwachten?
Jij speelt als wijkteammedewerker een cruciale rol bij ondersteuning en empowerment van je cliënten. Het gebruik van effectieve interventies binnen diverse gezinssituaties is dan heel waardevol! Deze training richt zich op gestructureerd spel dat interactie stimuleert en mogelijk maakt. Gestructureerd spel past naadloos in oplossingsgerichte en vraaggerichte begeleiding. Met spel creëer je direct een connectie, want je doet het samen. Daarnaast is spel vaak laagdrempelig en leuk, waardoor het niet voelt als een verplichte sessie of iets zwaars. Tegelijkertijd behaal je mooie resultaten in je sessie. Spel werkt als interventie, sturingsmiddel, ondersteuning en om bepaalde signalen boven tafel te krijgen. Veelzijdig en doeltreffend dus!

De training draait om hoe je interventies inzet en toepast, maar is veel meer dan dat! Het is ook teamcoaching voor jou en je collega’s. Jullie leren van en met elkaar. Ook leer je elkaar beter kennen, zowel persoonlijk als in je professionele rol en visie. Samen spelen versterkt het team, zorgt voor een nieuwe, frisse dynamiek en verbindt!

Achtergrond
Als wijkteammedewerker kom je een breed scala aan gezinssituaties en leeftijdsgroepen tegen en dat vraagt om flexibiliteit. Je werk is gevuld met vraagstukken, beperkte tijd en gerichte handelingen. Dan is spel juist een goede manier om de creativiteit aan te wakkeren en te ontdekken welke manieren van interventies er zijn.

Resultaten en toepassingen

 • Na deze training begrijpen jij je en wijkteamcollega’s de waarde van spel binnen jullie werk en de methodiek van jullie praktijk.
 • Je bent nog meer bekend met de verschillende soorten spellen en weten hoe je deze methodisch kunnen inzetten.
 • Jij en je collega’s leren door theorie, praktijk, interactie en reflectie.
 • Je ontdekt hoe gedrags-, emotionele, sociale en fysieke doelen met spel worden bereikt.
 • Daarnaast begrijp je de rol van therapeutisch spel binnen jouw werkwijze en kun je dit effectief inzetten.
 • Je kunt voortaan bewust kiezen welk spel je inzet en begrijpt hoe het spel een behandel- of begeleidingsdoel kan realiseren.
 • De training stelt jou in staat om spel in te zetten als interventie in opvoedingsondersteuning, als signaalfunctie en als begeleidings- of behandeltool.

Competenties
Met de training Muzisch methodische interventies in het wijkteam ontwikkel je de volgende competenties:

 • Contact opbouwen en situaties verkennen
 • Ondersteunen van opvoeding
 • Kiezen en toepassen van passende interventies
 • Duidelijk overbrengen van informatie en advies
 • Planmatig en gestructureerd handelen
 • Reflecteren op eigen handelen
 • Werken vanuit een visie op opvoeding
 • Creëren van een veilig pedagogisch (leer)klimaat
 • Stimuleren van verantwoordelijk en oplossingsgericht gedrag

Praktische Info
Wij houden van leren door te doen. Daarom zitten er veel praktische oefeningen in de training. Je krijgt handvatten die je direct kunt toepassen in je dagelijkse werk met kinderen, jongeren, ouders en gezinnen. We gebruiken spelmaterialen die jouw team al gebruikt of je kunt een van onze wijkteampakketten kopen.
We geven deze training zowel op maat als in-company.

Wanneer?
De juiste datum stemmen wij met jou en je team af.

Voor wie?
Deze training is speciaal voor wijkteammedewerkers.

Hoe lang?
De training duurt ongeveer 4 uur (1 dagdeel).

Waar?
We geven deze training op de locatie van het wijkteam of een andere locatie in de buurt.

Investering
De investering voor in-company training bedraagt €650,00 excl. btw, bij een groep van maximaal 12 deelnemers. Excl. reiskosten (€0,39 per km vanaf Vlaardingen).

Bestel een Wijkteampakket
Combineer deze training met een wijkteampakket of een zelf samengesteld pakket. Hierbij zijn de kosten gelijk aan de totaalprijs van het gekozen pakket plus de trainingskosten. Bekijk hier de verschillende wijkteampakketten zoals Basispakket Gezinscoach, Wijkteampakket Kind & Gezin, Wijkteampakket Jongere & Gezin, Coach- en wijkteampakket Volwassenen.

Bekijk hier het basispakket Gezinscoach
Bekijk hier het wijkteampakket volwassenen.
Bekijk hier het wijkteampakket kind en gezin
Bekijk hier het wijkteampakket jongere en gezin

Training boeken? Leuk!
Ben je enthousiast en wil je de training boeken? Of heb je nog vragen? Neem contact op met Sylvia van Asperen via training@semmie.net of vul het formulier hieronder in. We kijken er naar uit om samen aan de slag te gaan!